Flygt eller gå i krig?
Det var sensommer i 1914. Kirkeklokkerne kimede i hele Slesvig. Trommeslagere og hornblæsere varslede om krig. Overalt blev der hængt sedler op. Det var den røde mobiliseringsordre, der fortalte, at hvis man var mand mellem 17-49 år, skulle man møde op og gøre sig klar til krig.
Startskuddet i Sarajevo
Ærkehertugparret, 5 minutter før de blev dræbt i deres bil. Af Bettmann/Corbis [Public domain], via Wikimedia Commons
Avisoverskrifter fortalte i løbet af sommeren, at der havde været et skuddrama i Sarajevo d. 28. juni. Tronarvingen til posten som kejser og konge i Østrig-Ungarn og hans kone blev dræbt på et vigtigt statsbesøg. Dræbt af en slavisk frihedskæmper, der ønskede et frit Serbien udenfor det østrig-ungarske rige. Hvorfor denne begivenhed kunne føre til en verdensomspændende krig har undret eftertiden. Men man kan sige, at fronterne i Europa var trukket op igennem en del år og Europa var ”moden” til krig.
I den forkerte uniform
At bo og være det forkerte sted kan man måske godt sige, at der var en del mennesker, der synes, de var. I det tyske kejserrige boede der flere forskellige mindretal. Polakker, franskmænd og danskere var derfor tvunget til at trække i den ”forkerte uniform”. Grænsen mellem Danmark og Tyskland så dengang noget anderledes ud. Nederlaget i 1864 betød, at den gik helt op til Kongeåen og Sønderjylland også hørte til Tyskland. Derfor deltog der soldater i krigen for Tyskland, som følte sig danske, selvom resten af Danmark var neutral og ikke var med i krigen.
Se videoen
http://youtu.be/vv7a708itgc